vrijdag 14 februari 2014

Exo-L voorkomt recidiverende enkel verzwikkingen

Enkel verzwikking:
Enkel verzwikkingen is één van de meest voorkomende sportblessure in Nederland. Ruim 700.000 mensen per jaar melden zich bij de huisarts of fysiotherapeut met een enkel verzwikking.

Bij het verzwikken van de enkel worden de buitenste enkelbanden opgerekt. Bij zwaardere verzwikkingen is het mogelijk dat de enkelbanden in of zelfs afscheuren. Het recidiverend zwikken neemt toe wanneer de reactietijd van de stabiliserende spieren, mobiliteit en kracht niet goed herstellen. Door het instabiele gevoel is de kans dus groter op een volgende verzwikking.

Braces en Tapen:
Om te voor komen dat een sporter herhaaldelijk door zijn enkel gaat wordt er vaak gebruik gemaakt van braces of taping. Op zich hele goede middelen om enkel verzwikkingen te voorkomen maar ze hebben ook zo hun nadelen:

Brace:
  • De aanschaf vereist deskundig advies
  • Er zitten grote verschillen wat betreft de pasvormen die niet altijd goed aansluiten aan de enkel en voet
  • Het neemt extra ruimte in de schoen in
  • Het beperkt de bewegingsvrijheid
Tape:
  • Kans op huidirritatie of allergisch door de kleefstof die aan de tape zit
  • Wil je het goed aanbrengen dan kan dit meestal alleen door een professional
  • Tape verliest in korte tijd 20-40% stabiliteit
  • Kan erg duur zijn in aanschaf
  • Wanneer tape nat wordt verliest het zijn functie
Werking van de Exo-L:
De Exo-L is een externe bevestiging die bestaat uit 2 onderdelen. De Exo-L en de speciale patch die op je schoen wordt aangebracht. De Exo-L bevestig je net boven je enkel en maakt door middel van een koord een externe verbinding met de patch die aan de buitenzijde van de schoen is bevestigd. 

Wanneer de enkel dreigt te verzwikken, zorgt de Exo-L ervoor dat er spanning op het koord komt te staan die de verzwikking voorkomt. Door dat de Exo-L niet in de schoen of rondom de enkel zit is de bewegingsvrijheid van de enkel optimaal. Dit in tegenstelling tot een brace of tape. 

Gebruikersonderzoek:
De Exo-L is een innovatief product wat ontwikkeld is door de TU Delft en het Erasmus MC. 3 jaar lang is er gewerkt aan de ontwikkeling van de Exo-L en is het geëvalueerd door middel van een gebruikersonderzoek.

Resultaten:
93% geeft aan een stabiel gevoel te ervaren
98% heeft voldoende vertrouwen in de Exo-L om een enkel verzwikking te voorkomen

84% kon de enkel vrij bewegen
90% gaf aan de bewegingsvrijheid fijn te vinden

87% vindt de Exo-L comfortabel bij langdurig gebruik
94% vindt het fijn dat de Exo-L buiten de schoen wordt gedragen

Op een schaal van 1-10 is de Exo-L beoordeeld met een 8,1 (hoe hoger hoe beter)
90% van de sporters heeft hem aangeschaft na onderzoek
95% zou de Exo-L aanraden voor anderen

Conclusie:
De Exo-L is een gebruiksvriendelijk en stabiel product om enkel verzwikkingen te voorkomen. Tevens is de Exo-L zo ontworpen dat er geen belemmeringen zijn wat betreft de bewegingen in de enkel waardoor sporten weer optimaal kan worden uitgevoerd.

Advies wat betreft het gebruik van de Exo-L:
Het is sporters, na een enkel verzwikking, aan te raden om actief te revalideren met de Exo-L. Omdat de Exo-L verzwikkingen van de enkel tegengaat, wordt er recidiverend zwikken mee voorkomen. Actieve oefentherapie door middel van kracht, coördinatie en stabiliteit oefeningen zijn een must om het herstel te bevorderen. In combinatie met de Exo-L draagt het bij aan het voorkomen van recidiverend zwikken van de enkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten