zondag 23 februari 2014

Niet rekken van de m.iliopsoas heeft een positieve invloed op sprintsnelheid

Wel of niet rekken?
Rekken is een eeuwenoude methode die gebruikt wordt door sporters om de spieren langer en soepeler te maken voor dat men gaat sporten. Verschillende vormen zoals statisch en dynamisch rekken worden toegepast om dit voor elkaar te krijgen. Sporters rekken van te voren om hun prestaties tijdens het sporten te verbeteren. Maar is dit ook daadwerkelijk het geval? Tal van studies tonen aan dat rekken geen enkele invloed heeft op de sportprestaties. Ze beweren zelfs dat het een averechts effect kan hebben.

In enkele onderzoeken wordt aangetoond dat sporters voornamelijk de boven en onderbeen spieren rekken. Maar uit onderzoek blijkt dat de m.iliopsoas tijdens het rennen de grootste invloed heeft op de prestaties van het rennen in vergelijking met de andere beenspieren. Het is daarom niet verwonderlijk dat in dit onderzoek wordt gekeken naar de invloed van rekken van de m.iliopsoas op de prestaties van het lopen. Kan het rekken van de m.iliopsoas een positieve invloed hebben op de sportprestaties? 

Opzet onderzoek
In het onderzoek hebben 25 recreatieve hardlopers deel genomen. Het doel van het onderzoek was om te meten wat het effect is van 4 verschillende vormen van rekken op de snelheid tijdens een 40 yard sprint test.

De deelnemers werden gevraagd na een warming up om een zo snel mogelijk tijd neer te zetten op de 40 yard sprint test. Daarna moesten de deelnemers 10 minuten in een rustig tempo rondjes lopen. Na die 10 minuten werd er een rekking (1 minuut) van de m.iliopsoas toegepast, gevolgd (binnen 1 minuut na het rekken) door een herhaling van de 40 yard sprint test.

De volgende rekmethodes werden gehanteerd in het onderzoek:
- geen rek
- statische rek (één voet voor en één voet achter geplaatst, bekken wordt naar voren geduwd om de rek aan te brengen, de rekking vindt statisch plaats)
- dynamische rek (op één been staan, het andere been zwaait naar voren en naar achteren, bij het naar achter bewegen blijft het been in het verlengde van het bovenlichaam en wordt het bovenlichaam naar voren gebogen)
- ballistische rek (één voet voor en één voet achter geplaatst, bekken wordt naar voren geduwd om de rek aan te brengen, de rekking vindt verend plaats)

Conclusie:
Uit dit onderzoek blijkt dat het niet rekken van de m.iliopsoas voorafgaand aan een 40 yard sprint test, een positievere invloed heeft op de sprint resultaten dan elke andere vorm van rekken die gehanteerd werden.

Dit betekent dat het niet rekken van de m.iliopsoas tijdens de warming up bij recreatieve hardlopers een positiever effect heeft op de snelheid voor onderdelen waarin gesprint moet worden.

Referentie:
1. The acute effects of various types of stretching static, dynamic, ballistic, and no stretch of the iliopsoas on 40-yard sprint times in recreation​al runners.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten