dinsdag 25 februari 2014

Het effect van Taping en Bracing op chronische kniepijn

Chronische kniepijn:
Chronische knie pijn is één van de meest voorkomende klachten die ervoor zorgen dat mensen niet meer in staat zijn om hun functionele activiteiten (werk, sport, etc.) uit te kunnen voeren. Vanwege deze klachten gaan veel mensen naar de huisarts of fysiotherapeut om zich te laten behandelen. Symptomen als pijn, zwelling en verminderde functie van de knie zijn vaak aanwezig. Vooral rondom de knieschijf. Op oudere leeftijd ervaren mensen kniepijn als gevolg van slijtage van het kniegewricht.
 
Effect van taping en bracing op chronische kniepijn:
De therapie is voornamelijk gericht op het verminderen van pijnklachten en het behouden van functie. Een vorm van therapie om deze klachten te verminderen is het gebruik van taping en bracing. Hoewel over beide vormen van therapie iets valt te zeggen, zijn het wel de meest voorkomende vormen van therapie om te blijven functioneren. 
  • De meeste voorkomende techniek van taping wordt gebruikt door de tape aan de buitenzijde van de knieschijf te plaatsen en strak over de knieschijf te trekken richting de binnenkant van de knie.
  • Braces zijn er in verschillende soorten en maten en bestaan meestal uit één stuk die over de knie heen wordt getrokken of wordt vastgebonden door middel van bandages om de juiste stabiliteit te leveren.
Het effect van taping en bracing is dat de stabiliteit van de knie en knieschijf verhoogd wordt. Door de toename in stabiliteit krijgen de aangedane structuren minder snel de kans om te overbelasten. Door dat de tape en brace de knieschijf en de aanhechtende structuren van de knie relatief op zijn plek houden, zal de pijn dalen en de functie van de knie toenemen. 
 
Maar is dit ook daadwerkelijk zo? Heeft taping en bracing daadwerkelijk een positief effect op chronische kniepijn zoals men beweert? In een systematische review waarin onderzoek is gedaan naar de effecten van taping en bracing op chronische kniepijn blijkt dat dit toch niet helemaal het geval is.
 
Conclusie resultaten systematische review:
Uit onderzoek, naar de effecten van taping en bracing op chronische kniepijn, blijkt dat taping een positief effect heeft op pijnklachten aan de voorzijde van de knie en pijn als gevolg van knieslijtage.
 
Bij bracing is er enige onduidelijkheid wat betreft de positieve effecten op chronische kniepijn. De onduidelijkheid wat betreft bracing komt hoogst waarschijnlijk door het kleine aantal studies die beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er weinig onderzoeken die het effect van taping en bracing met elkaar vergelijken.
 
Conclusie:
Ik ben van mening dat taping en bracing, ondanks de niet overtuigende resultaten uit het onderzoek, kunnen bijdragen aan het verminderen van pijnklachten. Daarnaast levert taping en bracing voor een grotere stabiliteit waardoor functionele activiteiten makkelijker kunnen worden uitgevoerd. Het is afhankelijk van de klacht en persoon welke methode het beste effect heeft.
 
Daarnaast ben ik van mening dat er meer onderzoeken moeten plaats vinden die het effect van taping en bracing tegenover elkaar zetten. Wellicht dat er een antwoord kan worden gevonden welke methode (of beide) het beste gehanteerd kan worden bij chronische kniepijn.

Referentie:
1. Patellar taping and bracing for the treatment of chronic knee pain: A systematic review and meta-analysis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten